Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wanneer moet er dividendbelasting worden betaald?

Geplaatst op: 03-08-2023, 14:59:24

De dividendbelasting is een lastige in het rijtje van belastingen. Het is namelijk niet altijd duidelijk of uw bv wel of niet aangifte moet doen voor de dividendbelasting omdat er verschillende soorten dividend zijn. Wanneer moet uw onderneming nu precies over welk dividend dividendbelasting afdragen?

De dividendbelasting is een directe belasting die wordt geheven op inkomen in de vorm van dividend. De dividendbelasting is vaak een voorheffing op de IB of VPB, als de aandeelhouder in Nederland woont of is gevestigd.

Slechts in één situatie is er bij het berekenen van de dividendbelasting geen sprake van een voorheffing, maar van een eindheffing. Dit is het geval als uw onderneming dividend uitkeert aan een aandeelhouder die in Nederland niet belastingplichtig is. Keert uw onderneming dividend uit, dan is zij automatisch verantwoordelijk voor:

  • een juiste berekening van dividendbelasting;
  • de aangifte en afdracht van dividendbelasting.

In de praktijk is dit lastiger dan op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn, omdat er verschillende soorten dividend zijn.

Voor de dividendbelasting is degene die de winstuitkering geniet belastingplichtig

Inhoudingsplicht bij uitkering

Dividendbelasting wordt geheven van degene die, rechtstreeks of door middel van certificaten, gerechtigd is tot de opbrengst van aandelen in, winstbewijzen van en hybridegeldleningen van een in Nederland gevestigde nv, bv, open cv, fonds voor gemene rekening (onder voorwaarden), andere vennootschappen met een (gedeeltelijk) in aandelen verdeeld kapitaal en een coöperatie (onder voorwaarden).

Voor de dividendbelasting is dus degene die de winstuitkering geniet – de aandeelhouder – belastingplichtig. De inhoudingsplicht ligt echter bij degene die het dividend uitkeert. Deze onderneming moet dan ook de belasting inhouden op het dividend en zorgen voor de afdracht aan de Belastingdienst.

Goedkeuring dividenduitkering

Van opbrengst is sprake zodra de winst die een van de hiernaast genoemde lichamen heeft genoten, wordt uitgekeerd. De winst van een vennootschap kan worden uitgekeerd aan een natuurlijke of rechtspersoon (onmiddellijk) of aan een vennootschap daarvan (middellijk). Voordat een bv kan overgaan tot een winstuitdeling of dividenduitkering moet er wel het een en ander plaatsvinden.

Bij de goedkeuring van het bestuur horen twee tests

Eerst stelt de aandeelhoudersvergadering het dividend vast. Vervolgens bepalen de aandeelhouders of en hoeveel dividend er wordt uitgekeerd. Het is dan aan het bestuur om de plannen goed te keuren. Bij die goedkeuring van het bestuur horen twee tests:

  • De balanstest: U moet dan checken of het eigen vermogen na de dividenduitkering nog steeds groter is dan de aan te houden wettelijke en statutaire reserves.
  • De uitkeringstest: U controleert of uw onderneming na de dividenduitkering kan blijven doorgaan met het betalen van de opeisbare schulden. Een belangrijk deel van deze test is het onderzoeken of een dividenduitkering de continuïteit van de bv in gevaar brengt.

Geeft het bestuur een goedkeuring, terwijl de opeisbare schulden niet kunnen worden voldaan, dan zijn de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk voor het tekort dat door de dividenduitkering ontstaat. Als het bestuur toestemt met het besluit van dividenduitkering, moet u de dividendbelasting inhouden op de winstuitkering om deze vervolgens af te dragen aan de Belastingdienst

Verschillende soorten dividend

Maar er zijn verschillende soorten dividend. Bijvoorbeeld dividend dat uw onderneming gedurende het boekjaar uitkeert, wordt interim-dividend genoemd. Soms verslechtert de positie van het werkkapitaal door een dividenduitkering zo erg, dat het niet verstandig is om dividend uit te keren in de vorm van liquide middelen. Dan kan stockdividend uitkomst bieden, op voorwaarde dat uw bv ook cashdividend uitkeert ter grootte van de verschuldigde dividendbelasting. In dit geval berekent u de belasting over zowel het uitgekeerde stock- als cashdividend.

Er wordt ook dividendbelasting geheven van degene die rechtstreeks gerechtigd is tot de opbrengst van vennootschappen in Nederland, maar ook van degenen die certificaten van aandelen hebben. Certificering van aandelen is niets anders dan het splitsen van de zeggenschap en de financiële rechten van aandelen in bijvoorbeeld een bv.

De aandelen van de bv – en daarmee de zeggenschap (stemrechten) in de aandeelhoudersvergadering – worden daartoe overgedragen aan een stichting administratiekantoor (STAK). De stichting verstrekt in ruil voor de aandelen certificaten – en daarmee het recht op dividend – aan de overdragers. Hierdoor komt het bestuur over de onderneming te liggen bij houders van de aandelen. Certificering van aandelen kan nuttig zijn bij een bedrijfsopvolging.

Het is voor dga’s niet altijd duidelijk wanneer precies dividendbelasting ingehouden moet worden

Andere winstuitdelingen

Ook vallen onder de winstuitdeling:

  • Het bedrag dat bij de inkoop van eigen aandelen wordt uitgekeerd boven het gemiddeld op de aandelen gestorte kapitaal.
  • De nominale waarde van de aandelen die zijn uitgereikt aan aandeelhouders, maar waarop geen storting heeft plaatsgevonden of zal plaatsvinden.
  • Een gedeeltelijke teruggaaf van wat op aandelen is gestort, als er zuivere winst is. Maar let erop dat sprake is van teruggave van kapitaal als de aandeelhoudersvergadering heeft besloten tot deze teruggaaf en de nominale waarde van de aandelen met een gelijk bedrag wordt verminderd.
  • Het bedrag dat wordt uitgekeerd op winstbewijzen.
  • Vergoedingen op geldleningen die onder dusdanige voorwaarden zijn aangegaan dat zij in feite eigen vermogen voor de schuldenaar zijn.
  • Teruggaaf van wat op bewijzen van deelgerechtigdheid (dit zijn participaties die recht geven op een uitkering) is gestort bij een zogeheten fonds voor gemene rekening. Het vermogen van het fonds stijgt dan uit boven het bedrag dat is gestort op de bewijzen van deelgerechtigdheid.
  • Het bedrag dat als storting wordt toegerekend aan elk van de bewijzen van deelgerechtigdheid in een fonds voor gemene rekening. De winst van het fonds wordt bestemd als storting op deze bewijzen van deelgerechtigdheid.
  • Het bedrag dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders bij het liquideren van de vennootschap. Voor zover de liquidatie-uitkering ten goede komt aan degenen die de vennootschap voortzetten is er onder voorwaarden geen sprake van een belastbare winstuitdeling.

Minder duidelijke varianten winstuitkeringen

Het is vooral voor dga’s niet altijd duidelijk wanneer precies dividendbelasting ingehouden moet worden. Dit komt doordat de fiscus ook minder duidelijke varianten van winstuitkeringen onder de dividendbelasting schaart. Dit zijn de zogenoemde verkapte winstuitkeringen. Zo’n winstuitkering kan op diverse manieren plaatsvinden.

Uw bv kan bijvoorbeeld de kosten voor het opstellen van uw aangifte IB voor haar rekening nemen. In principe moet uw bv deze kosten met u verrekenen. Als deze verrekening niet plaatsvindt is dit een verkapte dividenduitkering. Deze dividenduitkering moet u bruteren om de hoogte van de verschuldigde dividendbelasting te bepalen. De belastingadvieskosten zijn voor de bv niet aftrekbaar en u bent over de verkapte dividenduitkering IB in box 2 verschuldigd.

Ook flinke opnamen in rekening-courant kunnen tot een verkapte dividenduitkering leiden. Als de geldlening niet op zakelijke voorwaarden is gebaseerd, kan de fiscus namelijk stellen dat u de gelden in feite definitief uit uw bv heeft gehaald. Het bedrag van de schuld wordt dan gezien als een dividenduitkering waarover u dividendbelasting en IB in box 2 moet betalen.

Bij transacties tussen uw bv en u als aandeelhouder kan er sprake zijn van een bevoordeling. Als u bij zulke transacties geen zakelijke prijs overeenkomt, zal de inspecteur het niet-zakelijke deel als een bevoordeling oftewel verkapte dividenduitkering aanmerken.

Bron: verdiepingsartikel van 5 juli 2023 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina